Tiada masalah bawa parti politik dalam kampus, kata bekas Ahli Parlimen

PETALING JAYA: Tidak timbul isu membenarkan parti politik menubuhkan cawangan di universiti memandangkan pelajar sudah mencapai umur untuk mengundi, kata seorang bekas Ahli Parlimen Umno.

Bekas Ahli Parlimen Sungai Benut, Tawfik Ismail, berkata tidak hairanlah parti politik dalam kerajaan mahu meluaskan pengaruh mereka kepada “bank undi” ini, tanpa mengira sebarang undang-undang mengenai pelajar dalam politik.

“Sekarang usia mengundi 18 tahun dan berdasarkan bukti oleh ‘gelombang hijau’ pada PRU15 lalu, kita sudah mempolitikkan belia. Jadi, ia sudah berlaku,” kata Tawfik kepada FMT.

“Gelombang hijau” merujuk kepada prestasi PAS pada PRU15, dengan parti itu memenangi 43 kerusi dan penyokongnya membantu rakan Perikatan Nasional (PN) Bersatu meraih 31 kerusi.

Tawfik berkata, di Eropah, penyertaan belia dalam politik adalah biasa dan ia juga membantu membekalkan kumpulan pemimpin masa depan.

“Jika parti politik mahu mendapatkan semula undi yang hilang, ini akan menjadi satu cara untuk melakukannya,” katanya.

Minggu lalu, Menteri Pendidikan Tinggi Khaled Nordin memberitahu Dewan Rakyat, kerajaan tidak akan menolak kemungkinan membenarkan parti politik menubuhkan cawangan di universiti.

Beliau menjawab soalan Ahli Parlimen Mersing, Islahuddin Abas sama ada sebarang pindaan akan dibuat terhadap Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) 1971 yang kontroversi bagi membolehkan parti politik berbuat demikian.

Bekas Ahli Parlimen Klang Charles Santiago berkongsi sentimen yang sama dengan Tawfik, berkata ia memberi peluang kepada pelajar untuk mengambil bahagian dan menyalurkan sebarang isu secara langsung kepada parti pilihan mereka.

Beliau juga menolak dakwaan kehadiran parti politik di kampus boleh membawa kepada indoktrinasi.

“Indoktrinasi boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Ia boleh bermula seawal zaman kanak-kanak, dan kita juga melihatnya di media sosial,” katanya.

“Kenapa kita perlu menganggap bahawa jika ada parti politik (di kampus), seseorang itu akan didoktrin?”.

Beliau menjawab kenyataan kumpulan mahasiswa Angkatan Mahasiswa Universiti Malaya (UM) yang berkata, parti politik tidak seharusnya dibenarkan membuka cawangan di universiti kerana ia boleh membawa kepada indoktrinasi dan menjejaskan demokrasi dalam pilihan raya kampus.

Ia menambah langkah sedemikian juga akan menjejaskan demokrasi apabila melibatkan pilihan raya kampus.

“Ia akan melemahkan mereka tidak dibiayai oleh parti politik dan menghapuskan kesan gerakan mahasiswa,” katanya sambil menambah pergerakan mahasiswa akan menjadi lemah jika dipandu oleh parti politik.

Presiden Kesatuan Pelajar UM, Ooi Guo Shen, juga berkata adalah tidak sihat untuk mencampuradukkan politik luar dan agenda parti dengan hal ehwal pelajar.

“Ini kerana agenda politik kemudiannya akan diutamakan daripada agenda pelajar, yang merosakkan hal ehwal pelajar,” katanya.

Bagaimanapun, Ooi berkata, ia juga merujuk kepada kematangan pemimpin pelajar, sama ada mereka boleh memanfaatkan pihak luar untuk lebih banyak sumber dan platform untuk menyuarakan kebimbangan pelajar.

“Kekal bebas daripada kawalan pihak luar dan mengekalkan pemikiran bebas adalah yang paling menguntungkan,” katanya.