LABUAN: Asian Supply Base Sdn Bhd (ASB) telah memaklumkan kepada pengguna dan pelanggannya bahawa ia akan melaksanakan yuran gerbang baharu mulai 1 Jan 2021.
Memandangkan yuran ini adalah caj pihak ketiga dan boleh meningkat apabila terkumpul, Persatuan Penghantar Kargo Labuan (LFFA) turut memaklumkan kepada semua pelanggan dalam industri logistik bahawa akan ada caj tambahan yang dikenakan melibatkan caj pengangkutan bagi kemasukan ke lokasi ASB yang merangkumi Pintu Utama 1, Pintu 2, New Yard, Yard 45, Yard 36, Warehouse 3 dan Warehouse 7.
Menurut Presiden LFFA Prunella Phoong, bayaran itu membabitkan semua penghantaran konsainan import atau kutipan konsainan eksport daripada pelanggan yang terletak di dalam lokasi ASB seperti yang dinyatakan dalam caj pekeliling.
Caj baharu ASB (mengikut pekeliling terkini 14 Dis 2020) adalah berdasarkan kategori serta kelas (A-E) kenderaan (kenderaan komersil, lori, treler termasuk penggerak utama) daripada tiga tan kepada 10 tan dan bayarannya bermula RM5 hingga RM35 bagi setiap kemasukan.
“Oleh itu, berkuat kuasa 1 Jan tahun depan, LFFA menasihatkan semua pelanggan supaya bersiap sedia dalam permintaan pengangkutan termasuk jenis kenderaan yang diperlukan untuk mengelakkan caj yang tidak perlu.
“Maklumat berikut diperlukan semasa permintaan perkhidmatan dan/atau pengangkutan bagi membolehkan penyedia membuat pembayaran untuk pihak, sebelum ketibaan kenderaan di premis anda di dalam lokasi ASB seperti yang dinyatakan oleh pekeliling ASB, seperti jenis kenderaan yang diperlukan; bilangan unit yang diperlukan; jumlah perjalanan yang diperlukan bagi setiap kenderaan; bilangan pakej yang akan diangkut; berat dan ukuran,” katanya dalam satu kenyataan semalam.
Untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada semua pelanggan dan bagi mengelakkan sebarang masalah di pintu masuk ASB membabitkan pasukan keselamatan ASB dan pemandu, semua permintaan pengangkutan mesti dikemukakan kepada penyedia pengangkutan sekurang-kurangnya 36 jam sebelum masa keperluan.
“Ini untuk memastikan pembayaran diproses dan disahkan oleh jabatan akaun ASB, agar pelepasan diberikan kepada pengawal keselamatan di ASB untuk membenarkan kemasukan.”
Phoong menjelaskan persatuan itu juga mengetepikan semua liabiliti ke atas sebarang kemalangan yang mungkin berlaku ketika kenderaan pengangkutan mereka sedang menunggu kelulusan untuk masuk ke pangkalan sokongan logistik.
“LFFA mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada para penaung mereka atas kesabaran berterusan dalam menghadapi pelbagai kelewatan semasa ketibaan/penghantaran konsainan melalui pergerakan pengangkutan udara dan laut, termasuk pelepasan perkhidmatan kastam dalam pandemik COVID-19 ini,” katanya lagi.

More Stories
Madius sifatkan permohonan penangguhan oleh Kerajaan Persekutuan sebagai “ketidakhikhlasan” yang nyata
Teruskan rayuan 40% hanya panjangkan ketidaktentuan, hakis kepercayaan rakyat Sabah – Madius
Madius dilantik pimpin POIC Sabah, Roger Chin pengerusi baharu Invest Sabah Berhad