[ad_1]
KUALA LUMPUR, 23 Mac, (Bernama) — Malaysia dijangka mengalami musim kering sehingga Mei ini dengan Johor, Negeri Sembilan, Perak, Kedah, Pahang dan Kelantan akan merekodkan hujan kurang daripada 25 peratus purata hujan tahunan bagi tempoh April-Mei ini.
Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr A. Xavier Jayakumar berkata situasi itu akan menyebabkan keadaan panas dan kering serta mengurangkan sumber air sungai dan empangan di negeri terbabit.
Setakat ini, dua lokasi tidak menerima hujan selama lebih 30 hari iaitu Hulu Perak di Perak (56 hari, tahap amaran) dan Setiu, Terengganu (31 hari, waspada), katanya dalam kenyataan hari ini.
…..
[ad_2]

More Stories
Baca@Borneo Gerakkan Budaya Ilmu, Perpustakaan Jadi Pemangkin Inovasi dan Komuniti
Hormati Hari Ibadah: Madius Seru SPR agar Penamaan Calon dan Hari Mengundi Selaras Prinsip Rukun Negara
Kehadiran Madius Meriahkan lagi sambutan Hari Malaysia KRT Tambalugu