Abdul Azeez tak mengaku terima rasuah RM5.2 juta, pengubahan wang haram hampir RM140 juta

[ad_1]

KUALA LUMPUR, 16 Jan (Bernama) — Anggota Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM5.2 juta berhubung projek jalan raya di Perak dan Kedah dan sembilan pertuduhan pengubahan wang haram hampir RM140 juta.

Abdul Azeez, 52, yang memakai sut hitam dan kemeja putih membuat pengakuan itu selepas kesemua pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Azura Alwi.

Mengikut pertuduhan pertama, Abdul Azeez didakwa secara rasuah menerima bagi dirinya suatu suapan iaitu wang tunai berjumlah RM1.2 juta melalui akaun CIMB Bank Berhad milik tertuduh daripada Mohammad Redzuan Mohanan Abdullah, yang juga Pengarah Syarikat Menuju Asas Sdn Bhd, sebagai upah kerana membantu syarikat itu mendapatkan projek-projek daripada Kerajaan Malaysia secara rundingan terus dan tender terhad yang keseluruhannya bernilai RM197,805,750.18.

Projek berkenaan membabitkan tiga iaitu Projek Jalan Air Kuning ke Kampung Gajah, Daerah Batang Padang, Perak (fasa pertama hingga ketiga), dan Projek Membina Jalan Kampung Merbau Kudung/Felda Teloi Timur, Sik, Kedah.
…..[ad_2]