Nasib Rosmah dalam kes rasuah projek solar diketahui 7 Julai

KUALA LUMPUR, 12 Mei — Mahkamah Tinggi akan menetapkan keputusannya pada 7 Julai sama ada untuk membebaskan atau mensabitkan Rosmah Mansor, yang didakwa atas tiga pertuduhan rasuah yang dikaitkan dengan projek tenaga solar sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion.

Hakim Zaini Mazlan berkata beliau mencadangkan untuk menyampaikan penghakiman penuhnya selepas memanggil isteri bekas perdana menteri Najib Razak itu untuk membela diri.

“Kita sudah sampai ke penghujung dan tiba masanya untuk melengkapkan perjalanan ini,” katanya ketika pendakwa raya ad hoc Gopal Sri Ram meminta hakim menetapkan tarikh untuk menyampaikan penghakiman.

Zaini berkata prosiding itu akan bermula pada 9 pagi.

Rosmah, 70, didakwa meminta RM187.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin, melalui bekas pembantunya Rizal Mansor, sebagai dorongan untuk membantu syarikat itu mendapatkan projek solar untuk sekolah luar bandar di Sarawak.

Beliau juga didakwa menerima rasuah berjumlah RM5 juta daripada Saidi melalui Rizal di Seri Perdana, Putrajaya pada 20 Dis 2016.

Rosmah dikatakan menerima RM1.5 juta lagi daripada Saidi di Jalan Langgak Duta, di sini, pada 7 Sept 2017.

Kesnya bermula pada 5 Feb 2020 dan Zaini memerintahkannya untuk membela diri pada 18 Feb tahun lalu. Pembelaan menutup kes pada 23 Feb.

Pendengaran itu mengambil masa 42 hari.

Pendakwaan memanggil 23 saksi dan pembelaan pula memanggil dua orang termasuk Rosmah, yang memberikan keterangan dari kandang saksi.

Menurut pendakwaan, Rosmah gagal telah gagal untuk menyangkal anggapan di bawah Akta SPRM bahawa beliau telah meminta dan menerima rasuah dan keterangannya kekal sebagai penafian semata-mata.

Bagaimanapun, pembelaan berhujah bahawa Rizal yang menggunakan nama Rosmah untuk meminta dan mengambil rasuah.