Perbicaraan kes saman Sultanah Nur Zahirah terhadap Rewcastle Brown pada 25 Nov

[ad_1]

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) — Mahkamah Tinggi hari ini menetapkan lima hari bermula 25 Nov untuk perbicaraan kes saman difailkan Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah terhadap pengasas dan editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown serta dua lagi berhubung kenyataan fitnah dalam buku ‘The Sarawak Report – The Inside Story of the 1MDB Expose’.

Peguam Vishu Kumar yang mewakili Sultanah Nur Zahirah ketika ditemui pemberita berkata tarikh itu ditetapkan Hakim Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim ketika pengurusan kes berkenaan di dalam kamarnya hari ini.

Peguam itu berkata perbicaraan ditetapkan dari 25 hingga 29 Nov ini dan sembilan saksi dijangka dipanggil untuk memberi keterangan termasuk Sultanah Nur Zahirah serta Rewcastle Brown.

Prosiding hari ini turut dihadiri peguam Americk Singh Sidhu yang bertindak bagi pihak Rewcastle Brown dan dua defendan lain.

Sultanah Nur Zahirah selaku plaintif memfailkan saman itu pada 21 Nov tahun lepas dengan menamakan Rewcastle Brown atau nama sebenar Clare Louis Brown, penerbit Gerakbudaya Enterprise, Chong Ton Sin, serta pencetak Vinlin Press Sdn Bhd sebagai defendan pertama hingga ketiga.
…..



[ad_2]