TAMBADAU UJI KEKUATAN DI FILIPINA

Oleh Wartawan BS

KOTA KINABALU: Pasukan Sabah akan terbang ke Filipina untuk aksi pra-musim mereka bertemu dua kelab daripada negara itu pada 21 dan 23 Januari.

Pengurus pasukan, Henry Saimpon berkata, aksi bertemu Kaya FC Iloilo dan Stallion Laguna FC itu adalah antara persiapan mereka untuk mengharungi saingan Liga Super, musim depan.

“Ini adalah ujian terbesar pertama pasukan dalam persiapan musim ini. Saya percaya dua perlawanan ini akan memberi tambahan idea yang lebih baik kepada barisan jurulatih memantapkan lagi pasukan.

“Kami mungkin akan membawa 22 pemain ke perlawanan itu termasuk dua calon import yang kini dalam proses akhir menyarung jersi Tambadau musim ini,” kata Henry ketika ditemui, di sini, hari ini.

Dua calon import yang kini dalam proses akhir menjadi anggota skuad Tambadau ialah Dennis Buschening dan Hector Omar Ramos Lebron.

Dennis, 28, ialah pemain kacukan Thailand-Jerman yang bermain di posisi serangan dan pernah beraksi di liga Jerman serta Thailand.

Ramos, 29,  pula ialah bekas penyerang Sabah yang lebih dikenali sebagai Pito pada 2018.

Penyerang dari Puerto Rico itu menyumbangkan 20 gol dalam 18 penampilan bersama Sabah.

Dua lagi import Sabah ialah penyerang dari Serbia, Rodoljub Paunovic, 34, dan pertahanan dari Korea Selatan, Park Tae Su, 30, kedua-duanya dikekalkan dari skuad musim lalu.

Sabah yang akan beraksi dalam saingan Liga Super musim ini  dibimbing ketua jurulatih dari Indonesia, Kurniawan Dwi Yulianto.

Mereka akan memulakan cabaran Liga Super musim ini menentang Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras pada 1 Mac.