BERNAMA.com – Cabaran dihadapi PDRM tidak seperti dahulu

[ad_1]

KUALA LUMPUR, 24 Mac (Bernama) — Perubahan masa dan teknologi terutama penggunaan media sosial yang meluas memberi cabaran buat Polis Diraja Malaysia (PDRM) membanteras jenayah di negara ini.

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata perubahan yang berlaku membuatkan pasukan keselamatan itu sentiasa perlu melengkapkan kepakaran dalam pelbagai aspek.

“Kegiatan penipuan sudah berubah daripada cara konvensional kepada cara lebih kompleks bukan sahaja bersifat domestik tetapi merentasi sempadan.

“Misalnya, dahulu orang main judi guna daun terup tetapi kini bertaruh secara dalam talian, yang kedua merekrut pengganas tidak perlu jumpa secara fizikal…love scam yang kita tidak fikir sebelum ini mengakibatkan kerugian berbilon ringgit,” katanya dalam temu bual khas sempena Peringatan Hari Polis Ke-212 Tahun 2019.

Justeru, beliau berkata PDRM meningkatkan kerjasama dan kolobrasi bersama pasukan keselamatan negara lain bagi membendung kegiatan jenayah berkenaan.

Selari dengan tema Peringatan Hari Polis iaitu Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada, Mohamad Fuzi berkata bagi mengurangkan kadar jenayah pihaknya sentiasa mengadakan perjumpaan dengan masyarakat untuk berkongsi maklumat bagi membolehkan tindakan diambil.

“Polis telah mengadakan libat urus bersama masyarakat misalnya mengadakan Program 1Masjid 1Polis (1M1P)…arahan serupa saya telah berikan kepada pegawai-pegawai bukan beragama Islam untuk libat sama dengan pihak gereja dan kuil di seluruh negara agar mereka jadi mata dan telinga kepada PDRM dalam menyalurkan apa sahaja maklumat berkaitan jenayah.
…..[ad_2]