BERNAMA.com – DSA, Natsec 2020 tangani isu keselamatan dunia

[ad_1]

LANGKAWI, 28 Mac (Bernama) — Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Pameran Keselamatan Kebangsaan Asia (Natsec Asia) 2020 yang akan berlangsung tahun depan, dijangka menjadi antara platform terbaik dalam menangani isu keselamatan serantau dan global, kata Menteri Pertahanan Mohamad Sabu.

Katanya acara dwitahunan itu dijangka mendepani antaranya isu berhubung keganasan, keselamatan siber, bantuan kemanusiaan dan bencana, misi pengaman dan penjagaan kesihatan di medan perang, serta perlindungan aset kritikal.

“Isu keselamatan negara merupakan isu paling penting kerajaan. Ketika Malaysia dan rantau ini secara amnya menikmati kestabilan sosial dan pertumbuhan ekonomi, isu-isu keselamatan bukan konvensional terus terbentuk dan mempengaruhi sifat ancaman kepada pertahanan dan keselamatan negara.

“Di sinilah inisiatif seperti DSA menyerlah, acara unik ini telah menghimpunkan pemimpin industri, kerajaan, tentera, agensi pertahanan dan keselamatan dalam negeri dari seluruh rantau,” katanya pada sidang media selepas melancarkan DSA dan Natsec Asia 2020, di Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa 2019 (LIMA’19) di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri, di sini hari ini.
…..

[ad_2]