Gangguan ekonomi di banyak negara termasuk Malaysia dijangka akan berlaku akibat krisis Rusia-Ukraine

Sumber gambar: Google

KOTA KINABALU, 26 Feb — Inflasi dijangka akan berlaku di banyak negara termasuk Malaysia jika operasi ketenteraan Rusia di Ukraine berterusan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif ISIS Malaysia, Herizal Hazri, dengan krisis Pandemik COVID-19 yang masih melanda negara, isu operasi Rusia di Ukraine itu akan membawa kepada peningkatan harga barangan keperluan terutamanya minyak.

“Kita tetap terikat dengan harga minyak dunia, meskipun Malaysia adalah negara pengeluar minyak.

“Dengan keadaan COVID-19 yang memerlukan kos perbelanjaan negara yang tinggi untuk kesihatan, subsidi minyak akan menjadi tidak cukup dan memberi kesan kepada semua orang jika harga minyak naik terlalu tinggi,” jelasnya.

Beliau berkata demikian dalam program Agenda Awani yang disiarkan di Astro Awani, semalam.

Tambahnya, mengambil iktibar daripada krisis yang berlaku di Ukraine, masyarakat antarabangsa wajar menyuarakan prinsip mereka dan bersama-sama membentuk pendirian kukuh agar isu seperti tersebut tidak berlaku di rantau ini.

“Kita ada ASEAN yang mengetengahkan konsep ‘zon keamanan, kebebasan dan neutral’, dan ini bagus dan sangat penting bagi memastikan kedudukan yang sah dari segi teritori dijaga,” katanya.