Liew bantu penduduk Marina Court mohon pondok polis ekoran gangguan

Foto Liew (Kiri) bersama Chu dan Cham (Kanan) memaparkan laporan polis, Lee (Sebelah kiri Liew)

KOTA KINABALU, 19 April – Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah, Datuk Christina Liew, membantu penduduk Marina Court Api-Api Centre mengemukakan permohonan kepada Ketua Polis Bandaraya Kota Kinabalu (KK) untuk mendirikan pondok polis.

Liew mengiringi Chu May Kuin dan Francis Cham (wakil penduduk terjejas), membuat laporan di Balai Polis Karamunsing pada pukul 2.26 petang, kelmarin, ekoran gangguan yang dibuat setiap malam oleh sekumpulan kenderaan dan penunggang motosikal di kawasan itu.

Selain itu, beliau turut menggesa polis untuk menghentikan kegiatan kumpulan itu sebelum sebarang tragedi yang boleh meragut nyawa melibatkan diri mereka atau orang awam berlaku.

“Terdapat 500 pemandu dan penunggang motosikal berkumpul di tempat itu, dan ini telah berlaku selama lebih setahun.

“Saya akan membuat susulan dengan Ketua Polis Bandaraya KK. Semoga pondok polis dapat dikawal dan beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 5 pagi bagi memantau keadaan dan mengelak kejadian tidak diingini.

“Pelumba haram (jika ada) menimbulkan gangguan awam dan membahayakan nyawa pengguna jalan raya. Saya prihatin terhadap keselamatan pemandu, pejalan kaki dan pengguna jalan raya yang lain.

“Kami tidak mahu melihat kejadian Johor berulang di mana lapan remaja berbasikal diubah suai (atau basikal lajak) maut dalam kemalangan jalan raya pada 3 pagi pada 2017.

“Kami juga terbaca di media bahawa dua anggota polis kehilangan nyawa dalam kemalangan jalan raya ketika mengejar ‘Mat Rempit’ di Kajang tahun lepas,” kata Liew dalam satu kenyataan.

Dalam kenyataannya, Chu berkata pemilik kenderaan dan motosikal akan berkumpul di hadapan Mahkamah Marina setiap malam. 

“Penduduk terjejas oleh pencemaran bunyi, akibat daripada perhimpunan malam pemilik. Selain memandu laju berbahaya, mereka sering bergaduh dan berlumba-lumba telah memecah-belahkan ketenteraman di kawasan itu,” katanya sambil menggesa polis mengambil tindakan segera.