MKN SABAH HANTAR PULANG 911 PATI WARGANEGARA FILIPINA 

Pihak Imigresen melakukan semakan “headcount” sebelum PATI dihantar pulang ke negara asal melalui Pelabuhan Sandakan

Oleh Kahar Ali

SANDAKAN: Seramai 911 orang Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) warganegara Filipina telah dihantar pulang ke negara asal oleh Majlis Keselamatan Negara Negeri Sabah (MKN Sabah) melalui Pelabuhan Sandakan ke Zamboanga semalam.

Menurut Pengarah MKN Sabah Sitti Saleha Habib Yussof, perincian penghantaran pulang pati ini adalah – lelaki dewasa (564), wanita dewasa (236), kanak-kanak lelaki (63) dan kanak-kanak perempuan (48).

Jumlah keseluruhan PATI yang telah dihantar pulang sepanjang tahun 2019 adalah seramai 7,844. ini menjadikan jumlah keseluruhan penghantaran pati sejak tahun 1990 adalah sebanyak 585,868, tambah Sitti Saleha.

“Operasi penghantaran PATI akan diteruskan sepanjang masa dan MKN Sabah akan terus komited melaksanakan hasrat Kerajaan supaya negeri Sabah bebas daripada PATI,” kata Sitti Saleha.