Muhyiddin dijangka didakwa esok

PUTRAJAYA: Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dijangka didakwa esok.

Perkara itu disahkan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki, lapor Berita Harian.

Menurut sumber, Muhyiddin akan berdepan empat tuduhan salah guna kuasa dan dua tuduhan pengubahan wang haram di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Empat tuduhan salah guna kuasa itu dirangka mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum mengikkut Seksyen 24(1) undang-undang sama.

Mereka yang disabitkan kesalahan berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun, dan denda tidak kurang lima kali nilai suapan atau RM10,000, mana-mana lebih tinggi.

Kedua-dua tuduhan pengubahan wang haram itu dirangka mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (Amla), yang memperuntukkan denda maksimum RM5 juta atau penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, bekas perdana menteri itu hadir ke ibu pejabat SPRM pada kira-kira 11 pagi untuk memberikan keterangan.

Muhyiddin yang semalam menyangkal dakwaan ditahan di padang golf di Selangor, sebelum ini mengesahkan dipanggil SPRM bagi siasatan berhubung projek bawah Jana Wibawa, inisiatif rangsangan Covid-19 untuk membantu kontraktor Bumiputera, diperkenalkan pada November 2020 semasa beliau menjadi perdana menteri.

Akaun Bersatu dibekukan SPRM sebulan lepas mengikut Amla.

Bulan lepas, Ahli Parlimen Tasek Gelugor Wan Saiful Wan Jan didakwa menerima rasuah RM6.9 juta dan meminta suapan dengan jumlah yang tidak dinyatakan berhubung projek jalan raya RM232 juta berkait program Jana Wibawa.

Timbalan Ketua Bersatu Segambut Adam Radlan Adam Muhammad juga didakwa atas lima tuduhan meminta dan menerima rasuah berhubung projek melibatkan Jana Wibawa.

Sementara itu, Bendahari Agung Bersatu Salleh Bajuri dibebaskan oleh SPRM pada 3 Mac selepas dia ditahan dan direman selama dua hari. Menurut sumber, penahanan Salleh berkait siasatan ke atas program Jana Wibawa dan permohonan dalam talian Akar Umbi Pemacu Negara (AkuPN).

AkuPN ialah inisiatif yang dilancarkan oleh Perikatan Nasional pada 2021 untuk membantu belia mendapatkan pekerjaan, menghadiri program peningkatan kemahiran atau memulakan perniagaan sendiri.