Tiga beradik maut dalam kemalangan melibatkan pacuan empat roda dan motosikal

LAHAD DATU: Tindakan pemandu pacuan empat roda memotong kenderaan dihadapannya secara berbahaya dipercayai punca kemalangan maut di Kilometer 30 Jalan Lahad Datu-Tungku di sini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Lahad Datu Superintendan Azmir Abdul Razak berkata hasil siasatan mendapati kesemua mangsa yang menaiki motosikal dalam perjalanan dari arah Tungku ke Lahad Datu.

“Sebaik tiba di lokasi kejadian, pemandu pacuan empat roda berumur 52 tahun yang bergerak dari arah bertentangan secara tiba-tiba bertindak memotong sebuah lagi kenderaan dihadapannya sebelum merempuh motosikal mangsa.

“Kemalangan mengakibatkan tiga mangsa tercampak ke lorong kiri sebelum dirempuh sebuah lagi kenderaan pacuan empat roda.

“Ketiga-tiga mangsa berumur empat hingga 45 tahun disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian dan dihantar ke Hospital Lahad Datu untuk tindakan selanjutnya,” katanya dalam laporan Utusan Borneo hari ini.

Azmir berkata siasatan awal mendapati kesemua pemandu kenderaan dan penunggang motosikal terbabit tidak disyaki berada dibawah pengaruh dadah atau alkohol.

“Bagaimanapun sampel darah sudah diambil untuk dianalisa oleh pihak Jabatan Kimia Malaysia bagi membantu siasatan lanjut,” katanya.

Azmir berkata, siasatan masih diteruskan mengikut Seksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Mana-mana pihak atau saksi kejadian boleh menghubungi pegawai penyiasat trafik, Inspektor Humaifi Harun di talian 089-881255 sambungan 414 bagi membantu siasatan,” katanya.

Sehubungan itu, Azmir menasihatkan pengguna jalan raya supaya sentiasa mematuhi undang-undang dan peraturan jalan raya.

Katanya, pengguna jalan raya perlu mengamalkan sikap sabar dan berhati-hati ketika memandu agar tidak membahayakan nyawa pengguna jalan yang lain.